Majasrum

Majasrum
Välkommen till min blogg. Här blandar jag friskt av allt jag tycker om. Mat, inredning, resor, hår, och så klart min familj!

27 augusti 2010

Blivande frisör, eller?


Maja ska ju bli frisör som hennes mamma. Tycker det är jätte kul att sätta tofsar och en massa hårspännen. Själv får jag stå ut med en som inte är så varsam och inte bryr sig när jag skriker av smärta när hon drar allt hon kan:) Jag har en känsla av att hon och hennes kompisar så snart dem själva får gå hem från skolan kommer att ta vägen förbi salongen och låna hårspray och lockborstar. Väntar bara på att hon snart ska börja tjata om att få färga sitt hår, och det ska hon INTE få än på länge.

25 augusti 2010

Nya prövningar

Då har det snart gått en vecka för Maja i skolan. Och redan har vi stött på ett problem som jag varit förskonad ifrån. KLÄDER! Har aldrig haft något som helst problem när det gäller vad Maja ska ha på sig. Jag tar fram, hon tar på sig. Utan tjafs. Från kompisar har man hört vilket problem dem har haft. Men nu, vilket tjut! fattar inget, allt är pinsamt som jag tar fram, vadå pinsamt, hon är 6 år. Så nu får vi ta fram på kvällen innan och idag gick det utan tjafs, vilken tur. Är inte van att bråka om kläder utan alltid har det varit frukosten som varit det STORA på morgonen. Hon kan ju sitta en timme med en liten,liten smörgås. har liksom inte den tiden. Har fått gå upp lite tidigare för varje dag som gått nu. Men det tar väl lite tid att komma in på nya rutiner så jag ska väl inte klaga, det finns ju dem som lider mer än jag. Ha det gott alla!

22 augusti 2010

Maten


Förrätten bestod av oxfilécarpaccio med pepparrotscréme, rödbetscrudité, ruccola och rostade pumpakärnor. Så otroligt gott. Det smälte som smör i munnen. Gillar igentligen inte pepparrot men mixen var såå god.


Huvudrätt. Potatisöverbakad röding med citrongurka, blåmusselsås och vitlöksstekt spenat. också jätte gott. Älskar fisk så mig passade det perfekt.


Och så sist men inte minst, Efterrätten som var en chokladsemifreddo med färska bär, mynta och kanderade pistagenötter. Behöver inte säga, men det var jätte gott. Dem hade lyckats väldigt bra med menyn, och det kanske beror på att kocken varit finalist trea i åretskock.

Mera bröllop


Den obligatoriska kyssen. Och många blev det. Någon hade kommit på att det är ju kul med pussklockor, så sådana låg vid bordet och jag kan väl säga så att det var ganska många som plingade i klockorna. Som tur va så "glömde" dem att lägga klockor på barnbordet.


Dem lyckliga tu.


Jag och Anders fastnade också på bild. Och vi matchar varann med prickigt.


Här så har dem klippt ur hjärtat och Magnus bär Marie genom hålet.


Marie i sin fina klänning och en enkel men jätte fin rosbukett.

Bröllop Marie & Magnus 21/8 2010


Då var äntligen Marie och Magnus gifta. Vigseln var i Ekerö kyrka och festen hölls på Askenäsgård som låg ett pytte litet stenkast från kyrkan. Detta målade hjärta fick brudparet klippa ut och sedan lyfte Magnus sin fru och klev in i festlokalen.



Nu är dem man och fru Genschou. Lyckligt nygifta mötes dem av såpbubblor från alla håll.




Marie var strålande vacker på sin stora dag.



Magnus och Marie på promenad ner till sjön där vi möte dem med champagne och snittar.



Och så har vi den söta näbben Maja.

18 augusti 2010

Skoldax!

Då har min lilla tjej blivit stor. Idag var det upprop för Majas 6 årsgrupp. Blandade känslor för mig, tycker nog att det är lite tidigt. Maja tycker själv att det ska bli jätte spännande, kul att få lära sig läsa och skriva. Det var så enkelt med dagis,(förlåt, förskola) där är det ju liksom skyddad verkstad. Här så får dem så mycket eget ansvar, eftersom det är en friskola. Finns inga rena klasser, ansvarsgrupper heter det så fint. sexåringar samlas med barn upptill elva år. Lite stökigt kommer det nog vara. Öppna klassrum, inga dörrar, tänk vilken volym! Är lite orolig hur det ska gå, men man får ju lita på alla pedagoger att dem vet vad dem gör. saknade dock ett eget föräldra möte innan starten, här fick jag fråga hur och vart man ska lämna på morgonen. Hade varit bra för oss som det är nytt för att få lite mer info om sexårsverksamheten. Men det är väl så här det är att gå på friskola, frågar man inget får man inget veta. men det är nog bara jag som oroar mig, Maja bryr sig inte, och det är ju hon som ska gå där, inte jag. Så jag litar på Maja att hon fixar det här. Hon är ju faktiskt ganska så tuff och har skinn på näsan. Så pedagogerna får nog lite att tass med.

17 augusti 2010

Dagens GI tips


Dags att börja med lite GI igen. Gjorde lax med fetaosttäcke. recept: Mosa ihop fetaost med lite cremefraich. Krydda med vitlök och basilika. Lägg laxen i en ugnfastform och täck med krämen. Ca 20 minuter i 200 grader. jag serverade sparris och en grönsallad till. Jätte gott. Lycka till!


16 augusti 2010

Lite mat & vin


Kantarellpaj med västerbottenost.
Recept: Vanligpajdeg.
Stek kantareller ca 1 liter, med en hackad gullök. Krydda med salt,peppar
och timjan. Lägg över i en skål där du blandar i 2 dl cremefraich, 3 ägg
och 200 g riven västerbottenost. 25 minuter i 200 grader.



Kycklingfilé som jag fyllt med mozarella och lindat lufttorkadskinka runt.



Veckans vintips. Jätte gott till kyckling.


Min absoluta favvo bland fetaost. Otroligt krämig. Testa den!

15 augusti 2010

Västerås sön 10 aug


Smyckena som jag inhandlade på outlet i skultuna. Dem svarta är till mig och så valde Maja dem gröna till sig.



Tre galna kusiner, lite "glada i hatten"...


...två till i sina hattar


Det var väldigt gott med kräftor och olika pajer.


Efter en otroligt varm kväll med mycket kräftor och min hemgjorda kantarellpaj så har vi idag varit en sväng till Skultuna där dem har en outlet med smycken från "snö" och "baglady". Ni får se smyckena senare. Hittade några som jag kanske kommer att ha på bröllopet nästa lördag. Det är ju så kul att plocka med smycken, som att gå i en godis affär liksom. Vill bara ha så mycket. Måste även fixa en svart kuvertväska till lördag. Så det blir att åka ner på stan i veckan.

13 augusti 2010

Vimmerby


Två väldigt arga poliser!


Trångt på dass!


Den nya Pippiarenan.



Tjejerna på vandring i den lilla staden.


Gårdagen spenderade jag, Maja och hennes bästis Iris med mamma på Astrid Lindgrensvärld. En lyckad dag med kanon väder. Hade ju kollat innan hur det skulle bli och packade ner regnkläder och gummistövlar ifallatt liksom. Men när vi kom dit så sken solen från en klar blå himmel. Maja klagade i värmen där hon gick i jeans o tröja(själv lika klädd). Så det blev att inhandla topp med shorts, (tyvärr hade dem inget i vuxen storlek) så slapp hon svettas ihjäl. Ett tips till andra är ju att åka nu för det var nästan inget folk där alls. Vi var jätte förvånade, men förstås skönt att slippa trängas och vara rädd att barnen kommer bort bland allt folk. Kul att se barnen där dem lever sig in i sagovärlden och alla figurer. Men jag fattar inte hur dem alla som jobbar där orkar att gå in i sin roll HELA dagarna som dem går där. Jag menar, tänk alla barn som kommer fram och liksom inte vill ge sig, vill bara krama Karlsson el Pippi vill inte gå, Hur kul kan det vara. Tålamod är nog ett måste och ett STORT barnhjärta. En stor eloge till alla som spelar sina roller, dem är fantastiska. Och den nya "Pippi arenan" med hoppitossan är ju helt otroligt bra. Eftersom det blir att vi åker varje år så är det kul när dem gör nått nytt, även för vi vuxna att titta på. Så nästa år åker vi nog i augusti också. Har inte hunnit ladda ner korten, men det kommer snart. Imorgon bär det iväg till Västerås för att fira alla som fyllt/fyller år i augusti. Det är sammanlagt 5 st, så det blir en dyr månad. Sedan är semestern slut för iår. Ha det gott!

11 augusti 2010

Stockholm


Maja på Skansen


Äntligen så är maja på Grönan.


Häftiga skelett på naturhistoriska.


Maja i storstan


Vasaskeppet


Jag och övriga familjen har avverkat Stockholm under två dagar. I måndags så tog vi Vasa, Nordiska och Naturhistoriska. Kan säga att det var ett tag sedan jag var på ett musieum, men förvånande nog så var det faktiskt intressant. Maja tyckte att skeletten från vasa var bäst. Nordiska kanske inte passade Majas ålder, men att vi hamnade där berodde på att det började vräka ner så det var närmast att ta skydd där. Och eftersom vi hade köpt Stockholmskortet så är det ju fritt på alla(nästan)musieum så det är bäst att passa på. Naturhistoriska därimot var ju perfekt för barn. Mycket att pilla på och trycka på. Så där skulle nog Maja kunnat gått flera timmar till. På tisdagen så var det Grönans & Skansens tur. Men som vanligt så var vi ju inte ensamma, och alla åk var minst 30 minuters kö på. Och när vi ville åka en gång till på "vilda musen" så var kön 60 minuter! kan säga att den kön stod vi inte i. Vi tågade istället över till Skansen med ganska ömmande fötter(varför tog jag inte flip flops)och där blev det ju inte direkt mycket mindre att gå. Mindes inte att det var så stort. Men vi såg iallafall Anders Lundin och lite av Perelli. Hörde desto bättre. Kan ju inte fatta att det finns dem som köar från tidig morgon(denna gång även två som övernattat)för att få sitta nära. Men iallafall så är vi nöjda med våran resa till huvudstaden och som jag alltid säger efter att jag varit där så skulle jag ALDRIG vilja bo där, Norrköping är såå lagom.

01 augusti 2010

Majas 6 årsdag!


Morgonen började med sång och paket förstås. Lite yrvaken och förväntansfull.


Som dem senaste fyra åren så åker vi till kolmården på Majas födelsedag. Idag började vi med att åka hela linbanan runt.


sedan blev det lite trampolinhopp.


Mormor och morfar med Maja


Helt plötsligt när vi satt och fikade så blev hela trädgården full med små små getingbebisar. Jätte obehagligt, nästan alla ramlade i våran pool och låg där och flöt. Anders fångade upp dem flesta med håven. Fattar inte vart dem kom ifrån. Kläcks dem samtidigt, eller? Dem var överallt, så ikväll blir det att gasa deras bo, som vi tror finns i majas lekstuga. Nu ska dem dö!!