Majasrum

Majasrum
Välkommen till min blogg. Här blandar jag friskt av allt jag tycker om. Mat, inredning, resor, hår, och så klart min familj!

31 januari 2012

Har ju glömt....

...att tala om att jag köpt gymkort på Friskis&svettis!! Det trodde jag aldrig skulle hända:)Har ju min träning med brudarna i Lagerlunda två till tre gånger i veckan. Det skulle kanske räcka, men jag känner att mina axlar o rygg behöver få lite mera muskler. I mitt jobb så sliter det ganska mycket på dem ställena. Nu kör jag styrka tre gånger i veckan efter det att Maja är lämnad i skolan. Jätte kul faktiskt, och dem nya lokalerna som F&S flyttat in i är jätte fina. Stort o rymligt. Så nu är vi verkligen igång, full fart mot sommarformen Hahaha!! Man kan ju verkligen hoppas på resultat, kanske ska man mäta sig?! Muskler väger ju alltid mer än fett,och man vill ju inte få en chock nästa gång man ställer sig på vågen. Ska nog leta fram ett måttband o mätta mig ikväll.

Ha en härlig tisdagskväll!
Kram

29 januari 2012

Lite nya Lchf recept

Här kommer det lite mera recept som jag lagat sista veckan. Om ni vet några bra Lchf kokböcker så tipsa mig gärna! Är lite sugen på den nya baka i lchf, lite kul att det faktiskt går att baka nått gott till fikat nån gång ibland. Jag testade en kladdkaka i helgen som man hade sukrin i och fiberhusk. Den blev god, men otroligt söt, så jag mådde nästan lite illa efterråt. Tyder ju på att man nu är känslig för det söta;) Och det är ju inte fel eller hur! Jag förredrar nog att äta min brieost med skinka som efterrätt härdan efter....:)
Men håll tillgodo med följande recept!




 Fläskfilé gryta med ajvar!
Grytan gjorde jag med lök, färska champinjoner och paprika. Skär köttet i bitar och fräs i smör tillsammans med svampen, paprikan och löken. I med en burk cremefraich och grädde. Smaksätt med ajvar och vitlök. Brukar även ha i lite kalvfond.
Till detta serverade jag zuccinipasta som jag älskar. Hyvla zuccinin och lägg i ett durkslagg och på med salt. Låt det vattnas ur lite och krydda med persilja och riven parmesanost. Jag brukar äta bara "pastan" till grytan men fuskade lite denna gång och åt lite bulgur till:)



           Köpte LCHF mat bilagan förra veckan och i den så fick jag tips om denna pizza!
Botten är samma som en oopsi smet fast man har i riven ost också.
Vispa ihop tre ägg gulor med 200 gram philadelpiaost, i med 3 dl ost. Vispa vitorna jätte hårt och vänd ner i äggsmeten. Bred ut på smörpapper och in i ugnen ca 15 minuter i 200 grader. Ta ut och på med valfri fyllning och in i ugnen igen en stund så osten smälter. Detta var jätte gott och kommer nog bli en ny favvo!


 Och från samma tidning hittade jag detta!
Taco omelett, suveränt gott.
En vanlig omelett på två ägg och lite grädde. Sedan hade jag på köttfärsen och blandat med lök, fefferoni, riven ost, tomater och sås på cremefraich med lite tacokrydda i. Så enkelt men jätte gott!



 I går hade vi gäster och till förrätt så gjorde jag en sparrispannacotta.
Kokade upp 4 dl grädde, hackade i ett knippe sparris(sparade knopparna), spetsade lite med balsamico creme(citron), saltade o pepprade och till sist i med stavmixern o körde den slät. I med 2 1/2 gelatin blad. Häll upp i martiniglas. Jag toppade med färska räkor, lufttorkad skinka som jag kört i ugnen så dem blir krispiga o goa. OCH jag min dumma nöt glömde bort sparrisknopparna till serveringen. Dem låg kvar i sin skål i köket:) Men det var jätte gott ändå!





21 januari 2012

Fyllda fläskfil´e rullader

O vad gott detta blev!
Jag skar upp fläskfile´n i ca 3 cm stjocka skivor som jag sedan bankade vettet ur:) Jag kryddade skivorna med basilika och svartpeppar och klickade sedan ut vitlöksost och rullade ihop dem. Stekte i smör, först på hög värme för att få en fin yta och sedan sänkte jag och lät dem steka färdigt. Till det gjorde jag blomkålsris. Riv kålen och lägg i "riset" i kokande grädde. Låt koka i ca 5-10 minuter. provsmaka, det ska inte bli helt "mosigt". Häll av grädden och i med en klick smör o lite vitlökskrydda o salt. Jag gjorde min helt suveräna super goda sås till, om jag får citera min dotter:)  Receptet på den finns i tidigare inlägg. Den med italiensk kalvfond o balsamico creme!
Balsamico cremen är ju även super god att ringla över salladen med!
Lycka till!

Lax med räkor!


Här kommer ett till recept för Lchf älskare!
Jag stekte färska champinjoner som jag la i botten på i en gratängform. På det laxfilee´r som jag för stekt i smör(ej helt färdiga)o kryddat med citronpeppar. Lägg sedan räkor på det. Jag vispa ihop cremefraich, grädde, dill, majonnäs och hummerfond och hällde över. In i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader.


Jag serverade bulgur till detta, och laxrätten blev jätte god!

LCHF recept!

Fylld fläskfilé med fänkål,lök & äpple!
 Jag skar upp file´n på längden och fyllde med fänkål, lök & äpple som jag finhackat o fräst upp med smör. Sedan la jag på färsk basilika och rullade ihop, tyvärr hade jag inget snöre hemma så det fick bli grillpinnar(!) men det funka det med!


Lägg file´n i en ugnsäker form o in i ugnen i ca 25 minuter, eller tills du ser att den är klar:)


 Till detta serverade jag blomkålspure. Där kokar jag den färska blomkålen i små biter i grädde. Häll av grädden när den är färdigkokt och mixa med smör och salt/peppar.
Såsen gör jag på mina favoriter. Italiensk kalvfond och basamico creme!
2 dl lättcremefraich, 2 dl grädde, 2-3 msk fond, 2-3 msk balsamico creme. 1 klyfta vitlök.
Koka upp allt o smaka av med salt o peppar. Den blir såå himla god. Nästan så man vill slicka av fatet:)



                                                                      
   Och så här ser resultatet ut!



Min egna tacogratäng!
Jag bryner aubergin i smör....



...Lägger upp i en form. På det lägger jag hackad paprika och zuccini som jag har brynt.



Sedan på med den brynta köttfärsen med tacokrydda.

Sedan blandar jag ihop cremefraich, grädde, majonnäs, ajvar, hackade fefferoni, vitlök och häller det över. På med tomater och riven ost. In i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader.
Detta gör jag ofta och i stor form så att vi får matlådor.
Lycka till!

12 januari 2012

Frukost strul!

Förstår inte varför det ska va såå svårt att äta en liten liten smörgås till frukost!!!
Är det nån mer som har en unge som man får tjata o tjata för varje tugga som ska ätas?? Jag bara undrar. Skulle bli jätte glad för lite tips för att slippa detta morgon strul. Är så tråkigt att vi ska bli osamms! För det blir vi nästan varje morgon nu när skolan börjat.
Jag tror att min älskade dotter behöver vara vaken ganska länge innan hon blir hungrig. Men vem har lust att gå upp ännu tidigare än vad vi gör!
Jag tror att från imorgon så ska jag testa med att skicka med en smörgås, så får hon äta den på första rasten. Vad tror ni om det?
Jag VET att man aldrig ska bråka om mat, men det är inte så lätt. Vill ju att hon ska få i sig mat så att hon orkar skolan:)
Men jag lovar att skulle jag servera kanelbullar så skulle hon äta tio!! Jag lovar...:)
Kanske vore nått....Hahaha!!
Men allvarligt, det är inget kul att börja varje morgon med skrik o gap, för det blir det.
Nu testar vi att hon får ta med en smörgås så får vi se om det funkar. Lovar att återkomma om resultatet.

Nu är det snart helg (igen), vart nu denna vecka tog vägen. Det blir julgransplundring i helgen. Nått som vi i Aktivitetskommiten fixar varje år. Hoppas nu på många barn!!
Ni som bor i Lagerlunda kan höra av er till mig om ni missat lappen i brevlådan.

HA EN FORTSATT BRA DAG!!
KRAM

09 januari 2012

Ny form!

Har hållit på ett par timmar nu med att forma om min blogg. Var lite trött på den gamla:) Men det tar ju sån tid. Men jätte kul, har ju varit ledig idag så då gäller det att passa på. Hoppas att jag ska hinna sitta ner lite oftare o göra inlägg. Lägga ut mycket mera recept, för jag älskar ju att laga mat!
Och nu är det ju jakt på dem där kilona som ska bort. Träningen startade igår så nu är det hård körning på den fronten, det vill jag lova. Även så är vi tillbaka nu efter alla helger med Lchf. Känns så skönt! Vet ju att det inte är nån diet som gäller tills jag är "nöjd", utan min/vår nya livsstil.
Har satt mitt mål ganska långt fram, min 40(!) årsdag i september. Till dess så är det ca 7 kg till som ska bort. Och det SKA jag fixa!!  kan väl inte va så svårt;)

Nu iväg o inhandla en massa grönt!

Recept på krämig risotto!

Lax med krämig risotto!
Ingredienser till 4 personer

4 st laxfiléer
150 g avorioris
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
1 burk hela tomater
1 paprika
1 morot
1 fänkål
1/2 zuccini
5 st grön sparris
2 stjälkar blekselleri
50 g riven parmesan
1 kruka basilika
100 g smör
1 citron
1 chilli
200 g räkor

Gör så här!
1. Skala räkorna och fräs skalen i olivolja. Slå på en liter vatten o skjud i 20 min o sila av räkskalen.
2. Hacka alla grönsaker. Fräs ris, lök o vitlök i olivolja.
3. Slå på vitt vin, tomat, paprika, morot och fänkål.
4. Späd med den varma räkbuljongen under omrörning i ca 15 minuter. Gå in med resterande grönsaker och smaka av med salt o peppar.
5. Stek laxen på hög värme med smör på en sida, salta o peppra. Fortsätt steka laxen i 80 grader i ugnen.
6. Smält smöret, blanda i hackad chilli o citronsaften.
7. Lägg upp risotton i botten, lägg på räkorna o laxen ovanpå. Lägg chillismöret över rätten och garnera med riven parmesan o basilika.

Kan verkligen rekommendera denna rätt!! Den blev supergod. Jag la inte laxen på utan bredvid på ett fat.
Lycka till!



skoj på bollis!


Själv stod jag på sidan om idag. Åkte igår så det räckte. Men tjejerna höll på länge så mina fötter till slut krävde att vi skulle gå hem. Härligt att det iallafall är kallt så det finns is! Även nu om jag är ganska glad att det inte är nån snö. Skottade så det räcker för flera år framöver förra vintern. Och så länge sen är det ju inte som det var meter höga vallar utan för huset;) 
Och nu vill jag verkligen att tiden ska flyga fram så att man kan ta av sig strumporna...:)
Men ni som vill ha snö så tror jag faktiskt att det lär komma, det är ju ändå bara januari!




Ätbart o inte ätbart!

 Trettondagen var vi i Västerås som vanligt:) Och himmel vilken god mat vi åt. Tyvärr missade jag att fota förrätten, men vi fick "Ceviche". Rå lax som marinerats i citron/lime saft tillsammans med avocado o mango. Mumsigt! Till huvudrätt hade vi gjort en krämig risotto med lax. Lägger upp receptet sedan. Och till efterätt fick vi melonsoppa med "isberg" och "musslor", jätte smaskiga musslor kan jag lova!
Allt var JÄTTE GOTT...!!





Kanske dem här godingarna inte smakar lika ljuvligt som dem ser ut...hahaha! Men så roligt det är att leka lite:) En annan lekte med ofärgad trolldeg när jag var liten. Lite annat idag, va?

Ska snart ut och åka skridskor med Maja och Iris. Sista lediga dagen, sedan börjar skolan imorgon. Lär bli tufft att gå upp kvart i sju nu när man sovit till halv tio sista veckan. 
Men men...det är skönt att det blir vardag också. Och lite närmare sommaren är vi ju nu när vårterminen börjar!
Ha en härlig måndag!
KRAM

05 januari 2012

cerisrosa kuvertväska!


Kunde inte låta bli när jag fick se denna snygga väska! Blir lite sugen på våren av dem här glada färgerna, eller hur? Och den kostade bara 129:- på åhlens, ett fynd enligt mig.
Och sedan sprang jag på dem falska "skinn" brallorna på gina för bara 100:-!!! Tog dem i grönt(älskar grönt), passar bra till mina boots.
Det var vad jag gjorde idag när tjejerna (Maja o Sara) var på bio. 
Kusin Sara kom till oss med tåget i tisdags och åker med oss tillbaka till Västerås imorgon för våran årliga trettondagsmiddag!
Och i år kör vi på "havet" som tema, spännande. Tror inte att vi (huvudrätt) eller Marie o Mange (förrätt) hade svårt att hitta nått kul. Blev mer svårt att välja vad av allt som finns med fisk och skaldjur. Vad Magnus och Eva ska hitta på till efterrätt blir nog mera svår gissat:) Kan hinta att våran rätt innehåller lax!

Nått som vi planerat med Eva och Magnus är en tripp till barcelona i slutet av mars. Boende är redan fixat så nu återstår det att boka flyg. Det hoppas jag på att vi gör nu när vi kommer till dem. Längtar efter lite sol o många sangrior!
Ha det gott o jag hoppas ni får en härlig helg!




02 januari 2012

Nyårsafton 2011/2012

Och så var detta år till ända!
En kväll med gott sällskap och god mat.
Vi fick kantarellsoppa med västerbotten sticks, oxfilé med gratäng, och vitchokladmousse tårta. Allt va jätte gott.
Jag hade köpt med mig himmelska lyktor som vi sände upp vid tolvslaget och förstås också raketer som gubbarna styrde med. Och som vi brukar körde vi även paketleken, och jag blev inte utan som tur va. Maja blev mest glad över en hjärtformad pankaksform! Den invigde vi på nyårsdagens morgon, nja det var nog inte morgon, vi vaknade inte förrän halv tolv! Men fina blev dem.
Önskar alla ett nytt härligt år med en massa möjligheter!