Majasrum

Majasrum
Välkommen till min blogg. Här blandar jag friskt av allt jag tycker om. Mat, inredning, resor, hår, och så klart min familj!

29 februari 2012

Hårvård!

Sitter själv i frisörstolen o blir ompysslad. Hade en tråkig utväxt och dassig färg:) Så nu håller eleven på att lägga färg i botten o sedan ska redan blekta slingor få lite upphottning! Bäst att passa på när man fick en avbokning. Satte ju i lite nytt löshår för ett par veckor sedan. Man blir faktiskt lite beroende....Hahaha! Har tänkt att dem ska få sitta i till maj, och då hoppas jag att mitt hår har växt tillräckligt så att jag kan göra mitt afrokrull(!) älskar ju lockigt hår!!
Om jag blir snygg(!) så lägger jag upp en bild sen:)

Ska hämta Maja vid två idag och då ska hon och Iris få följa med till Friskis! Som dem har tjatat att få leka i deras lekrum. Jag ska däremot bygga lite mera muskler! Tänker inte gömma mig i vassen i sommar!!
Ha en fortsatt härlig vårdag!! Här i staden skiner solen:)

26 februari 2012

Sparris soppa...

 Till förrätt gjorde jag en sparris soppa. Så enkelt och så gott!
Recept till 2
Hacka en scharlotten lök och fräs lätt i smör i en kastrull. Häll i 3 dl grädde, 1 dl vitt vin, 1 dl vatten,  2 msk kyckling fond. Hacka ett knippe färsk grön sparris(spar topparna) i med hacket. Låt koka i ca 10 minuter. Mixa slät och smaka av med salt och peppar. Koka topparna i lättsaltat vatten några minuter. Garnera soppan med sparrisknopparna. En jätte god soppa, jag lovar.


 Huvudrätten blev kyckling med senapssås och blomkålsris!
Jag stekte kycklingen halvfärdig och la sedan dem i en gratängform. Sedan vispade jag ihop 2 dl creme fraich, 3 dl mellangrädde, 2 msk kalvfond, 3 tsk dijonsenap, lite vitlök och salt o peppar. Hällde detta över kycklingen och toppade med riven ost. In i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Blomkålen river jag och kokar det med matgrädde som jag sedan häller av och blandar sedan i riven ost och en klick smör. saltar och pepprar. Hade sockerärtor till som jag älskar.


Lite suddig bild, men så otroligt gott det är med frukt och bär. Blandade banan, jordgubbar, hallon och björnbär. Lite florsocker på (inte nödvändigt) och till det vispad grädde. Ljuvligt gott. Kunde knappt röra mig i soffan efter all god mat. Maja åt så att hon nästan kräktes;)

Helgen som gått.

Och den gick som den brukar...lite för fort:)
Lördagen firade vi min farfar som fyllde 94 år. Tänk att få bli så gammal! Hör lite dåligt gör han allt, annars är han ganska så pigg. Han fick choklad praliner som innehöll wiskey, men med sin dåliga hörsel så trodde han att det skulle va en flaska med det innehållet...lite besviken blev han allt:) Min bror skulle komma på eftermiddan med tårtor till alla på hemmet. Det missade vi dock då Maja inte ville missa sin fotbollsträning.
Lördagen fortsatte med att vi bastade på kvällen. Är så nöjd med våran infraröda bastu. Vi åt en trerätters middag och tittade på melodifestivalen. Som gick som Maja ville...Danny var ju bäst! Synd om Charlotte som jag tyckte förtjänade ett bättre slut. Men efter förra veckans fiasko så kan det ju sluta hur som helst. Jag tror nu att det kommer att stå mellan Danny och Loreen. Vad tror ni??



 Min mamma hade dem här kaffe kopparna i sitt skåp. Blev helt kär i dem. Hoppas att hon fattade vinken;)

 Dem har vuxit en bit, våra kära marsvin. Nu vågar Maja lyfta upp dem också. Innan var det alltid jag som fick ta upp dem och ge dem till henne. Bortskämda blir dem med bladpersilja. Räcker med att jag öppnar kylen och prasslar med påsen så blir dem helt galna och nästan klättrar ur buren, hahaha!!


 Förgyllde min öppna spishylla med ett knippe vita tulpaner. Kan inte få nog!


Söndagen har vi varit ute och klippt våra äppleträd. Ett jobb som tar sin lilla tid kan jag säga. Anders höll på att slå ihjäl sig. Tappade balansen och for ner o fastnade i stegen. En mörbultad och skrapad man sitter nu och kollar på fotboll. Tur att det inte blev värre än så. Maja lekte lite fotomodell under tiden. Min söta prinsessa blir ju toppen på alla kort:)
Och så var denna helg slut. Hoppas att ni har haft det bra och hunnit njuta i solen.
Nu kör vi för en ny och härlig vecka.
Kram

24 februari 2012

Solen lyser klart:)

Så härligt väder! Så synd att behöva stå inne o jobba. Man kan ju hoppas att morgondagen blir lika fin som idag. Min dag började jag med att åka till Friskis för att trimma mina muskler;) Det är så skönt att få det gjort på morgonen, allt blir så mycket lättare sen:) Börjar verkligen känna av resultat nu, man blir så glad. Ångrar verkligen inte min start på Friskis.
Vad ska ni göra i helgen då?? Jag ser fram emot schlagern imorgon kväll. Inget kan ju va sämre än förra veckans skit!! Måste säga att jag är grymt besviken på årets startfält. Kan det va att dem sparar det bästa till sist, eller?? Tycker så synd om dem som verkligen satsar o tar det på allvar. Och så går en sån som Ranelid vidare:(:( man börjar ju undra! Men kanske ska man lägga sin röst på hans låt, så får han åka till Baku, undrar då vad Björkman skulle säga då?! Men DÅ skulle han kanske inse att han inte ska ta med sånt dravel nån mer gång. Hoppas han får stå där med skägget i brevlådan, Hahaha!!
Ha en underbar helg alla!!
Kram

21 februari 2012

Saknar Thailand....

....Men väntan känns inte så långt borta. Planerna är ju att vi kommer att fira min 40 års dag där borta. Längtar så att jag kan dö. Kanske inte efter att fylla 40!! men efter att få njuta av vårat favorit resemål. Maja vill tillbaka till hotellet som vi bodde på i kao lak, när Anders fyllde 40. Men vi får se. Inget är spikat, dock ska vi inte bo på ett ställe. Gillar att åka omkring, det är ju så enkelt där. Har suttit och drömt mig bort av att titta på alla kort från resan.  Våra kära vänner i Sundsvall börjar väl snart att packa för sin första tripp till Thailand. Ska bli så kul o höra sen vad dem tyckte. Vinner jag på hästarna(hålla tummarna)så bokar jag första bästa flyg ner på en gång, var så säkra norrlänningarna!! Skulle va så himla kul:)


Härliga bilder från Thailand 2009






20 februari 2012

House of lola kläder!

 Måste bara få visa mitt senaste köp jag gjorde när Johanna hade sin visning. Föll som en fura när jag fick se denna topp! Hanna-märtha som håller i "House of lola" visningarna, gav den till mig direkt när hon visade upp den. Hon vet precis vad jag tycker om, hahaha!! Köpte även en jätte snygg svart top/klänning, men den ser inte så snygg ut på galgen så den får jag visa nån gång när jag har den på mig.

Jag ska själv ha en visning av kläderna onsdagen den 21 mars på salongen kl 18.30. Vill DU komma så hör av dig till mig. Lovar att dem har snygga kläder. Gå in på deras sida och titta. http://www.houseoflola.se/

Fröbröd, muffins...


Idag jobbade jag bara på fm, sedan hade jag tänkt att gå och träna med Maja. Det finns ett lekrum på friskis som hon har tjatat om att få va i. Men när jag kom hem efter jobbet, (hon va inte själv hemma, A jobbade i källaren) så hade hon ångrat sig och ville INTE följa med själv! Har ju planerat att vi ska dit imorgon med Johanna och hennes barn, så då tyckte Maja att hon ville vänta tills dess. Så vad gör man då? Jo, bakar! Vi knallade upp till netto( har ju ingen bil fortfarande)och fyllde på mitt fröföråd! Så här kommer lite recept på nyttigheter, håll tillgodo!

 Här kommer mitt fröbröd igen. Vilka frön man har i spelar ingen roll. jag kör med pumpa o solrosfrön.
Recept
3 ägg
3 dl riven ost
1 msk majonnäs
2 msk keso
1 1/2 tsk bakpulver
ca 5 dl frön
Rör ihop allt utom frönen till en lös smet. Häll sedan i frönen. Blanda ihop,  häll ut på smörpapper,och platta ut med en sked. Ugnen i ca 15 minuter i 225 grader.


 Och så här ser det ut färdigt. Allt som ser ut som en macka älskar jag! Bagarbarn som jag är!


 Jag gjorde en ny satts av mina "fröchock".
Nu hade jag
2 äggvitor, vispa jätte hårt. sedan hackade jag 50 gram mörk choklad, i med det. hällde sedan i 2 dl solrosfrön, 1 dl pumpafrön, hackade 5 st torkade aprikoser och i med 1 dl kokosflingor.
Rör ihop och häll ut på smörpapper och platta ut. In i ugnen i ca 25- 30 minuter i 200 grader.
Detta funkar jätte bra som fika bröd.


 Färdigt resultat av mina "fröchock"


 Ostmuffins!
Har gjort dem här förrut men hade då en annan fyllning. Idag körde jag med zetas paprika/oliv hack och svartpeppar i hälften av muffinsarna. Dem andra hade jag bara i vaniljpulver så att dem blir goda till kaffet!
Recept
8 st muffins
5 ägg
1/2 dl grädde
2 dl riven ost, ex västerbotten el prästost
1 krm svartpeppar
Förslag på fyllningar: salami, parmesanost och soltorkade tomater. Chévre och hackade valnötter. Vaniljpulver, stevia och smör. Gör du dem med vaniljpulvret så skippa pepparn!


Så här ser dem ut som jag gjorde med vaniljsmak. Dem blev faktiskt goda. Anders fick smaka en till kaffet idag och han tyckte dem va goda.

19 februari 2012

LCHF recept

Som vanligt kör jag på med min lchf, och det funkar för mig. Sedan jag börjat köra ganska hårt med styrketräning så har jag stått stil, grrrr!!! men det är ju så att muskler väger mer än fett, jag vet det men det är inte roligt! Fast äntligen så har denna vecka visat -1/2 kg, inte mycket men ändå:) Fast jag har ju märkt att valken inte är lika stor i midjan, hurra!! och armarna börjar att bli lite mera fasta.  Bara att fortsätta jobba på. Har ju nämt tidigare att jag har ända fram till september på mig att tappa resterande 4 kg.  Och kanske blir resultatet ännu bättre än vad jag satt som mål.
Här kommer lite mera recept på lite blandade maträtter. Först ut är en TÅRTA!




Smaskigt värre! Gjorde en liten tårta efter Björn Ferrys recept.
Tårtbotten: 2 msk vatten
70 gram mörk choklad
150 gram mandelmjöl (3 påsar mandelspån a´50 gram)
1-2 tsk florsocker ( jag tog bara 1/2 tsk)
40 gram mjukt smör

1. Koka upp vattnet. Dra åt sidan och rör ner den hackade chokladen så den smälter.
2. Kör mandelspånen till mjöl i matberedaren. Tillsätt florsockret och smöret. Sist i med chokladen.
3. Tryck ut smeten i en liten pajform och in med den i frysen i ca 1 timma.
4. Toppa tårtan med grädde, bär och hackade nötter.
Lycka till!


  Hittade på dessa kakor när mamma och pappa skulle komma på fika.
Kallar dem för "fröchock"
Jag vispade 3 äggvitor till hårt skumm. Sedan rörde jag i följande ingredienser.
50 g mörk hackad choklad, några torkade hackade aprikoser, 1 dl pumpafrön, 1 dl solroskärnor, 1 dl dinkelflingor, 1/2 dl kokos, och lite gojjibär som jag la i vatten en liten stund innan jag la i dem i smeten. hällde ut på smörpapper och plattade ut. in i ugnen i ca 30 minuter i 200 grader, så att allt rostas ordentligt! Blev faktiskt godare än vad jag trodde.




 Köpte dem här hjärtformade små minipaj formarna på citygross för några veckor sedan. Tyckte dem va så fina! Köpte några till igår, men tyvärr så fanns inte den här ljusa turkosa färgen kvar. Utan jag köpte dem i en lite mörkare turkost. Men det blir snyggt att blanda dem färgerna.
Här har jag gjort en köttfärspaj till förrätt. Degen gjorde jag på fullkorns dinkelmjöl.
Sedan en köttfärsröra där jag blandade i champinjoner, lök, vitlök, ajvar, hackade oliver, grädde och ägg. Hällde upp röran i pajskalen och toppade med riven ost. In i ugnen i ca 30 minuter i 200 grader.




 En ny favorit är ju broccoligratäng. Här har jag smulat över fetaost och sedan vispat upp ägg med grädde och hällt över. Sedan in i ugnen ca 20 minuter i 200 grader. Här åt vi bara en grönsallad till, alltså helt vegetariskt! Fast dagen efter hade vi gratängen till matlåda och då åt jag en bit lax till, suveränt gott.




 En repris som jag gör ofta, stekt fläskfilé, blomkålspuré och min sås på italiensk kalvfond. Recept på puren och såsen finns tidigare.



 Älskar zuccini. Här har jag hyvlat till "pasta". Sedan på med mozarella, riven parmesanost, svartpeppar och ringlat lite balsamico creme över. Till det fläskfilé och samma sås till. Börjar bli tjatigt med min sås, men Maja älskar den och vill ha den till allt:) Och den är jätte god, jag lovar.


Idag till frukost gjorde jag dem här kokospannkakorna. Jätte goda!
recept till 4 per.
5 ägg
4 dl grädde
1/2 dl fiberhusk
1 dl kokosflingor
1 krm salt
4 dl mjölk

1. Vispa äggen och häll i grädden, husken, kokosen och saltet.
2. Rör i mjölken. Låt stå ca 15 minuter så smeten tjocknar.
3. stek i rikligt med smör.
servera med bär och vispad grädde.


10 februari 2012

Lovely....äntligen fredag:)

Hua mig....ni skulle vart med igår! A ringde på morgonen o talade om att han krockat med ett rådjur!! Gud vad rädd jag blev. Som tur är så gick det bra för A, hur det gick för rådjuret är nog mindre bra:( Det är detta jag är så rädd för när han pendlar till Strängnäs. Får be en bön om att han kan hitta nått jobb här istället. Men som sagt, nu står vi här utan bil i två veckor, mindre roligt alltså! Men skönt att A kan jobba hemma då.

Nu till nått roligare:) det börjar märkas på kroppen att jag börjat styrketräna! Ska ju inte kolla vågen för där står det still. Men valken i midjan som kommer till när jeansen åker på är betydligt mindre, heja mig!! Skulle ju ha mätt mig men det glömde jag bort. Kul när man ser resultat av allt slit:)
Imorgon ska vi ut o käka på enoteket med Camilla o Mankan. Vi var där i januari o jag tyckte det var suveränt! Kanon god mat o härlig miljö. Min nya favorit restaurang här i Norrköping. Kan varmt rekommendera att gå dit. Så imorgon kommer mormor o morfar in o fikar o tar med Maja, så ska hon se melodifestivalen o sova hos dem. Sen blir det väl att låna en bil o hämta henne på söndag:)
Jag kommer då att missa mellon, men tyckte inte att startfältet va så lysande. Hittills är ju Loreen bäst.
Får kolla reprisen på söndag!
Ha en underbar helg alla!!

05 februari 2012

Gnistrande snö o lite mera dop...


  Det var så otroligt fint runt kyrkan med snön som gnistrade i solen och det var ca -17 grader, burrr:) Tur att promenaden från kyrkan till församlingshemmet var kort.



 Älskar tulpaner, finns inget finare tycker jag....


Kärleksfulla kusiner:) Vera i famnen på kusin Maja.



Och så fick jag va med på ett hörn också:) Så mysigt att få gosa lite med en bebis. Hoppas vi ses snart igen!

Dop av Vera Linneá Genschou 4/2 2012

 I helgen var vi på dop i Ekerö kyrka. Alltid lika stämmningsfullt att få va i kyrkan o uppleva ett dop. Ett otroligt härligt vinterväder, kanske lite för kallt men otroligt vackert. Blå himmel och gnistrande snö. Vera var jätte snäll i kyrkan, men sov bort halva sin fest efterråt, som det brukar vara;)



                                      Älskade lilla Vera, söt som socker.                                            



 En samlad familj, Magnus, Marie, Elsa och lilla Vera



Stolta faddrar till Vera, Magnus & Eva



En busig stora syster som inte ville stå still framme i kyrkan, men va gör väl det:)