Majasrum

Majasrum
Välkommen till min blogg. Här blandar jag friskt av allt jag tycker om. Mat, inredning, resor, hår, och så klart min familj!

30 april 2013

Valborg

Ska iväg snart o köpa blommor till blomsterlotteriet som vi ska ha på vårt valborgsfirande i Lagerlunda. Hoppas vädret håller sig. Och att det slutar blåsa!! Men det blir väl att bylsa på sig ordentligt för man står ju alltid o fryser. Ska stå första passet så efter kvart över åtta så är jag klar med mitt:) så skönt! Skulle bort på mat hos vänner men hon har fått magsjuka så det blir nog en lugn kväll hemma efteråt.
Imorgon ska vi kolla in kändisar istället för apor på Kolmården, brukar vara kul:))
Ha en jätte trevlig Valborg!!

Kram H

28 april 2013

Magnolia

Nu är vi äntligen igång!! Har kommit en liten bit på väg att få fint i rabatten. Har velat ha ett magnolia träd och idag köpte vi en vit stjärnmagnolia. Nu är den planterad tillsammans med en bambu. Men oj vad det går åt jord, redan använt tio påsar! Och då har vi inte gjort hälften än!! Till ytan lägger vi pinjebark för att få en snygg yta. Tror nog att det kommer att bli kanon när allt är klart. Vad jag mera ska plantera vet jag inte men nått kommer jag väl på:))
Vad tycker ni passar till magnolia o bambu? Lite tips mottages gärna!!

Sen kommer det lite gamla bilder, dem med cosmos och Maja är från när vi var hos mormor i påskas och dem andra är från våran fjällen resa.


Kram H







26 april 2013

Bouillabaisse

Jag bara älskar fisk o skaldjurssoppa!! Gjorde en bouillabaisse så här på en fredags kväll:) Kan det bli så mycket bättre! Och för en gångskull så fanns det hjärtmusslor på citygross:) gillar dem mera än blåmusslorna. Men smakar det så kostar det, 129:- för ett litet nät med musslor. Men det var SÅ gott! Fixade även en egen hemmagjord saffransaioli till.

Här kommer receptet:

Soppa:
Fräs följande i en kastrull utan att få färg. 1/2 strimlad fänkål,2 hackade morötter,1/2 hackad purjolök, 1 hackad gullök, 1/2 hackad röd paprika och 1 hackad vitlök. Slå på ca 6 dl fiskfond, 1 burk krossad tomat, 1 dl vitt vin och hackad färsk timjan. Låt allt koka i ca 15 minuter. Lägg sedan i vit fast fisk, ca 600 gram. Efter en stund lägger du i halva nätet med musslor och 200 gram räkor. Det får absolut INTE koka när du lagt i räkorna!!! Låt stå på svag värme ca 5 minuter.

Aiolin gör du så här!

Lägg två äggulor i en skål, pressa två vitlöksklyftor och vispa ihop. I med ett kuvert saffran, vispa.
Under kraftig vispning häller du i ca 1 1/2 dl neutral olja. Smaksätt med 1 tsk citronsaft, salt o peppar.

Till soppan hade vi vitlöksbröd:)

Måste säga att det blev otroligt gott, så ett tips till er, testa denna soppa!!! Du lär inte bli besviken, jag lovar!!


Fatet blev fullt med musselskal;))

Ha en underbar fredagskväll!

Kram H



24 april 2013

Grönt

Ja det fick bli en sallad till kvällsmat så här på en onsdag:) Jag tycker att det ser så mycket fräschare ut när man lägger upp allt var för sig. Älskar färska champinjoner, avokado, räkor o ruccola sallad. Dressing till gjorde jag på crème fraîche med en pressad vitlöksklyfta och provensalsk kryddblandning. Den som finns i små askar i frysdisken, har alltid såna i min frys.
Sen älskar jag gröna oliver, stora med kärnor ska det va:) Men mina absoluta favoriter är zetas stora oliver i glasbruk, har alltid köpt dem på citygross men nu verkar det som dem slutat just med den sorten....grrrr!!! Har testat några olika men dem har liksom en eftersmak som jag inte gillar så mycket. Får leta vidare och gå igenom oliv sortimentet. Har ni något tips??

Trevlig onsdag på er!

Kram H

Tips!

Köpte Pauluns nya granola med hallon och kakao:) så himla god med naturell yoghurt.
Ett tips från mig på en god frukost!
För nu är det dax IGEN!!!
Ska ju till Turkiet i sommar och vill inte vissa mig i bikini som jag ser ut nu;))
Så påt bara igen, tillbaka med allt nyttigt och gott!!
Tog en timmes PW i solen i morse och det var så skönt!
Och ikväll så ska vi fortsätta att gräva bort jord så då blir det lite mera träning för musklerna:))

Kram i blåsten!

H

Lchf knäcke

Här har jag bakat ett super gott knäckebröd. Hittade ett recept på nätet men har lagt till lite mandelmjöl.

Recept på en plåt

2 dl linfrön
2 1/2 dl blandade frön ex sesamfrön, solrosfrön, pumpakärnor
1 dl mandelmjöl , jag körde mandlar i matberedaren till ett fint mjöl.
1 msk fiberhusk
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt

Låt svälla en liten stund och tryck ut smeten på smörpapper på en plåt.
Skär i rutor innan du kör in det i ugnen.
160 grader i 1 timme, låt stå på efter värme så det torkar ordentligt.

Jätte gott bara med bregott på!!

Lycka till!





23 april 2013

Lchf gratäng

Blev en gratäng av vad som fanns hemma. Med lite fantasi så går det mesta.
Jag brynte kyckling och kryddade med curry, la över det i en form. Stekte lök och champinjoner och la över det på kycklingen. På detta la jag broccoli och tomater. Sedan blandade jag en burk crème fraîche med lite grädde och kryddade med curry och blandade ner riven ost. Häll allt över formen. Gratinera i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.
Alltså så behöver man inte krångla till det, ta vad som finns hemma o släng ihop, blir oftast väldigt gott:)
Kryddan jag använder har jag bunkrat upp från Thailand...hahaha!!! Men den kanske finns i någon orientlivs, vad vet jag;)

Kram H



13 år

Så längesen är det som jag träffade A. Men han fanns ju redan i mitt hjärta sen jag var femton o skrev ett brev som han dock INTE svarade på...hahaha!! Men den som väntar på nått gott kan ju inte vänta för länge...:)) älskar dig så mycket!!
Och vet ni så hade han sparat mitt brev! Nått att rama in kanske;)

Kram H





21 april 2013

Solig söndag

Först har jag lagt upp bild på maten från i går. Det blev min super duper goda lasagne (utan häst)
Och till efterrätt en vit choklad pannacotta med mangotopping.
Min lasagne gör jag som så: jag bryner köttfärsen och har i följande, ajvar, oliv/paprika hack(zeta), vitlök, crème fraîche, grädde, kalvfond, peppar o salt. Jag gör grytan ganska såsig eftersom jag "hatar" ostsåsen. Den skippar jag helt! Varva med plattorna och toppa med riven parmesan.

Pannacottan gör du så här: koka upp grädden, ca 6 dl (6 per) med 1 dl socker och 1 msk vaniljpulver. Lägg tre gelatin blad i kallt vatten i ca 5 minuter. Hacka 200 g vit choklad och rör ned det i grädden. Krama ur bladen och lägg i blandningen. Häll upp i skålar och ställ i kylen.
Häll ca 1/2 dl vatten i en kastrull och ca 200 g mango och 1 dl socker. Koka upp och mixa den slät med stavmixern. Lägg i ett halvt blad gelatin. När pannacottan stelnat lite så häller du på mangopuren och in i kylen igen. Vid servering la jag färska hallon och toppade med riven vit choklad. Smaklig spis!

Idag har vi börjat med en rabatt där allt ska grävas bort för att sedan lägga duk och ny jord. Nya växter ska planteras, vad vet jag inte riktigt än. Har ni några förslag? Vill ha nått som doftar gott, något roligt högt gräs kanske:) gärna färger. Ja, det finns en hel del att fundera på. Men det ska bli jätte kul. Har tänkt länge att gräva bort den gamla rabatten som nu är mest ogräs.
Så idag har vi fyllt två släpkärror med jord och det syns knappt! Så några fler lär det bli, och kan säga att min rygg inte är lika glad, aj aj aj!!!
Är såå trött!!! Blir att slappa i soffan nu:)

Nu väntar en ny vecka och jag hoppas att den blir solig!!

Kram på er!



20 april 2013

Cava i solen

Här njuter vi i fulla drag i solen med lite cava i glaset!!
Så härligt det varit idag med blå himmel o sol:)) Me like!!
Har suttit på altanen o fikat med Maja o Ella, och A förstås;) sedan har Maja varit med Emma och då passade vi på att öppna en cava o njuta lite med på solsidan:)
Nu är lasagnen snart klar att avnjutas och sedan blir det en vitchoklad pannacottan med mangotopping:)

Ha en härlig lördag vänner!

Kram H









14 april 2013

Välkommen våren

Fixade lite vårblommor på altanen. Känns så härligt!
Köpte även två svart/vit randiga mattor som ska läggas under bordet. Men först ska hela altangolvet skuras o det är ju såå roligt;)

Dax att fixa lite mat också, lax med citronsås står på menyn. Enkelt o gott!

Kram H

Dagens sovrum

Så här blev det!
Ibland behövs det inte så mycket för att det ska bli en förändring. Blev ljusare med det nya turkosa tyget istället för det mörkbruna. Fast nu är jag jätte sugen på att bygga en vit vägg med grova liggande plankor i vitt. Och måla över tapeten i en ljus grå färg, eller kanske ljust turkost.
Nu ska jag ut i solen efter att jag planterat om mina pelargoner (vet att jag är sen med det!)
Har ju inte dem grönaste fingrarna om jag säger så;))

Kram på vårens första dag!

13 april 2013

Här var det rullar....

Blide oxrullader och potatisgratäng, men med en sås som skar sig lite tyvärr. Men gott var det ändå:)
Jag gjorde ett eget persiljesmör med vitlök som jag bredde ut på rulladerna och rullade ihop. Brynte dem i smör och hällde på grädde, kalvfond, rödvin. Lät allt puttra i drygt 1 timma. Till detta gjorde jag potatisgratäng i mina så formar. Jag varvade potatis med chèvre ost. Hällde på grädde som jag blandat ner några vitlöksklyftor i . Lite peppar o salt. Toppade med riven ost.
Och så var man mätt ännu en gång!

Men tal om annat så har vi fixat lite i sovrummet. Gjorde själv en sänggavel för flera år sedan. Klädde den då i mörkt brunt, men byte idag till ljust turkost. Blev så mycket bättre. Tog även bort den långa hyllan som satt ovanför sängen. Satte istället tre vita tavellister. Ska bara fixa lite nya kort och rama in så blir det kanon.
Får bli så tills jag gör om allt. Har en idé om att sätta vitmålade plankor som en hel vägg bakom sängen. In med en härlig tjock heltäckningsmatta i en plommonfärgad nyans....men det blir en annan gång:)
Ska byta tak och fixa garaget först, om nu inte lotto vinsten trillar in lagom till allt:)

Vad tror ni om vädret då?? Ska man kunna sitta i solen i morgon i dryga femton grader eller??!!
Håller alla tummar för det iallafall.

Kram på er!

12 april 2013

Happy friday!!

Då har ännu en vecka gått i rasande fart. Vart tar tiden vägen, hinner inte med.
Nu väntar man bara på lite vårvärme. Och den ska ju komma på söndag, kan knappt vänta!
Vill ju plantera blommor, sitta ute i solen, äta den första glassen på Wallmans, ta på conversen, slänga vantarna, gömma kängorna längst in i garderoben.....kom nu våren, jag har längtat såå!!!

Men nu till lite kvällsmat:)
Det blev kyckling som jag skar ett snitt i och fyllde med vitlöksost och färsk basilika. Lindade bacon runt och brynte i stekpanna. Sedan in i ugnen ca 25 minuter på 200 grader. Till detta blomkålspure som är så gott. Såsen gjorde jag på crème fraîche, grädde, kalvfond, vitlök och balsamico crème. Blomkålen kokar jag i grädde och kycklingfond. Häller av det mesta och mixar med en stor klick smör;) och salt o peppar.
Maja åt med stor aptit fast det inte var mormors kyckling!!! Och DEN är färdig köpt och grillad:))
Fick höra att det var gott, fast mormors är bättre;)) Barn är väl för roliga(!)

I morgon blir det en sväng till Linköping och Ikea. Längtar!!
Ska även till xxl sport, kolla på cykel till Maja. Har även hört att biltema säljer cyklar, så en titt där också. Men får JAG bara gå lite på Ikea så är JAG nöjd;))
Sedan till kvällen blir det oxrullader och potatisgratäng....mumsigt värre!!

Stor kram på er!!





07 april 2013

Dagens lunch

Han precis att grilla klart så här på söndags eftermiddan innan det började att snöa(!)
Lustigt april väder:)
Skulle gjort denna rätt i går kväll men hastigt o lustigt blev vi bort bjudna till Iris familj.
Dem hade fått återbud så där stod dem med en massa mat o inga gäster:) Och vi skulle bara va hemma så det passade ju bra. Så det blev en väldigt trevlig kväll med mat o vin.
Så då hade jag ju detta kvar till idag istället.
Vi grillade benfri kotlettrad som jag skar upp i skivor o la i marinad.
Sen koka jag risoni pasta som jag blanda med ruccola, cocktail tomater, rödlök, fetaost, oliver, riven parmesan, en klick ajvar, en klick pesto, lite olivolja, flingsalt o peppar. Blanda ihop o bums har man en väldigt god rätt!
Toppade med lite mera riven parmesan och en klick crème fraîche " soltorkade tomater o fetaost"
Så nu är man mätt o belåten igen:)

Idag har vi rensat en massa och åkt till tippen två vändor. Känns så skönt och LÄTT efteråt:))
Han även in en sväng till Rusta på hem vägen och köpte en ny rund matta i turkost. Blev jätte fint och mycket ljusare. Den gamla ryamattan är det inget fel på, så den får nog komma tillbaka till hösten, kanske;)

Hej o hå, nu ska det rensas i garderoberna!!

Kram H



02 april 2013

Glömd sparris....

....blev en soppa ikväll:)
Köpte två knippe sparris innan helgen och glömde totalt bort dem. Så idag gjorde jag en jätte god sparrissoppa.
Receptet lyder:

4 per
Två knippe sparris som du skär i mindre bitar. Lämna topparna ohackade.
Lägg i kastrull med lätt saltat vatten, låt koka i två minuter.
Häll upp i durkslag och ställ tillbaka kastrullen med en klick smör i. I detta lägger du 3 hackade schalottenlökar, fräs en liten stund. Häll sedan i 1 dl vitt vin, 5 dl grädde och 3 dl kycklingbuljong.
Koka upp och lägg i sparrisen. Lämna dock sparristopparna för garnering.
Låt koka i ca tio minuter. Mixa den slät och smaka av med salt o peppar.
Enkelt och gott:)

Smaklig spis!!

KRAM H