Lax med krämig risotto!
Ingredienser till 4 personer
4 st laxfiléer
150 g avorioris
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
1 burk hela tomater
1 paprika
1 morot
1 fänkål
1/2 zuccini
5 st grön sparris
2 stjälkar blekselleri
50 g riven parmesan
1 kruka basilika
100 g smör
1 citron
1 chilli
200 g räkor
Gör så här!
1. Skala räkorna och fräs skalen i olivolja. Slå på en liter vatten o skjud i 20 min o sila av räkskalen.
2. Hacka alla grönsaker. Fräs ris, lök o vitlök i olivolja.
3. Slå på vitt vin, tomat, paprika, morot och fänkål.
4. Späd med den varma räkbuljongen under omrörning i ca 15 minuter. Gå in med resterande grönsaker och smaka av med salt o peppar.
5. Stek laxen på hög värme med smör på en sida, salta o peppra. Fortsätt steka laxen i 80 grader i ugnen.
6. Smält smöret, blanda i hackad chilli o citronsaften.
7. Lägg upp risotton i botten, lägg på räkorna o laxen ovanpå. Lägg chillismöret över rätten och garnera med riven parmesan o basilika.
Kan verkligen rekommendera denna rätt!! Den blev supergod. Jag la inte laxen på utan bredvid på ett fat.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar