Majasrum

Majasrum
Välkommen till min blogg. Här blandar jag friskt av allt jag tycker om. Mat, inredning, resor, hår, och så klart min familj!

02 november 2011

Skorpor och åter skorpor...

Här bakas det skorpor för glatta livet! Vi, jag och Johanna alltså, brukar ju alltid sälja skorpor på våran julmarknad. Och så blir det i år också. Vi testade ett nytt recept med choklad och svarta oliver(!), och OJ vad goda dem blev! Kan bara tänka mig dem ihop med ett glas rött i vintermörkret, mums! Så här kommer recepten på några av dem skorpor som vi bakat. Lycka till!

          Recept på våra chokladskorpor med svarta oliver.
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
3 1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk flingsalt
1 dl svarta oliver
50 gram pinjenötter
100gram mörk kvalitetschoklad 70%
1/2 dl olivolja
2 msk kallt vatten
1. Sätt ugnen på 150 grader. 2. Vispa ägg och socker poröst. 3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt och vänd ner i äggsmeten. 4. hacka oliver, pinjenötter och choklad grovt och rör ner i degen. 5. Tillsätt olivoljan och vattnet och arbeta ihop till en kladdig deg. 6. Forma till avlånga rullar o lägg på plåt med smörpapper. 7. Grädda i ca 25 minuter, ta ut och skär i 1 cm tjocka bitar. Sänk temperaturen till 125 grader och låt dem stå i ca 20 minuter.


    
              Kardemumma skorpor!
1 tsk kardemummakärnor
100 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl råsocker
1 vaniljstång
2 ägg
1 dl sötmandel
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1. ugnen på 175 grader. 2. Stöt kardemumman i en mortel. 3. Vispa smör, socker råsocker, delad o urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt. 4. Rör ner ett ägg i taget.5. hacka mandeln grovt. 6. Blanda all mandel med mjölet och bakpulvret och vänd ner i smeten.7. forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper. 8. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. 9. Ta ut och skär i längderna i 1 cm tjocka bitar. 10. in i ugnen igen, sänk till 125 grader i ca 15 minuter.


Saffransskorpor!
100 gram smör
1 gram saffran
2 ägg
1 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl hackad sötmandel
1. Ugnen på 175 grader. 2. Smält smöret tillsammans med saffranet, häll över i en bunke o rör ner äggen. 3. Blanda dem torra ingredienserna med sötmandeln och vänd ner i bunken. 4. Forma till tre längder o lägg på plåt med bakplåtspapper och strö över lite råsocker. 5. Grädda dem mitt i ugnen i ca 25 minuter. 6. Ta ut och sänk till 125 grader. 7. skär i 1 cm tjocka bitar och in i ugnen igen i ca 15 minuter.

Inga kommentarer: