Här bakas det skorpor för glatta livet! Vi, jag och Johanna alltså, brukar ju alltid sälja skorpor på våran julmarknad. Och så blir det i år också. Vi testade ett nytt recept med choklad och svarta oliver(!), och OJ vad goda dem blev! Kan bara tänka mig dem ihop med ett glas rött i vintermörkret, mums! Så här kommer recepten på några av dem skorpor som vi bakat. Lycka till!
Recept på våra chokladskorpor med svarta oliver.
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
3 1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk flingsalt
1 dl svarta oliver
50 gram pinjenötter
100gram mörk kvalitetschoklad 70%
1/2 dl olivolja
2 msk kallt vatten
1. Sätt ugnen på 150 grader. 2. Vispa ägg och socker poröst. 3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt och vänd ner i äggsmeten. 4. hacka oliver, pinjenötter och choklad grovt och rör ner i degen. 5. Tillsätt olivoljan och vattnet och arbeta ihop till en kladdig deg. 6. Forma till avlånga rullar o lägg på plåt med smörpapper. 7. Grädda i ca 25 minuter, ta ut och skär i 1 cm tjocka bitar. Sänk temperaturen till 125 grader och låt dem stå i ca 20 minuter.
Kardemumma skorpor!
1 tsk kardemummakärnor
100 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl råsocker
1 vaniljstång
2 ägg
1 dl sötmandel
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1. ugnen på 175 grader. 2. Stöt kardemumman i en mortel. 3. Vispa smör, socker råsocker, delad o urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt. 4. Rör ner ett ägg i taget.5. hacka mandeln grovt. 6. Blanda all mandel med mjölet och bakpulvret och vänd ner i smeten.7. forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper. 8. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. 9. Ta ut och skär i längderna i 1 cm tjocka bitar. 10. in i ugnen igen, sänk till 125 grader i ca 15 minuter.
Saffransskorpor!
100 gram smör
1 gram saffran
2 ägg
1 1/2 dl socker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl hackad sötmandel
1. Ugnen på 175 grader. 2. Smält smöret tillsammans med saffranet, häll över i en bunke o rör ner äggen. 3. Blanda dem torra ingredienserna med sötmandeln och vänd ner i bunken. 4. Forma till tre längder o lägg på plåt med bakplåtspapper och strö över lite råsocker. 5. Grädda dem mitt i ugnen i ca 25 minuter. 6. Ta ut och sänk till 125 grader. 7. skär i 1 cm tjocka bitar och in i ugnen igen i ca 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar